keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Muistelua vuodesta 2014

Helmikuu on jo puolessa välissä ja edelleen on tekemättä yhteenveto viime vuodesta. Siihen mahtui iloa ja surua, pettymyksiä ja riemua...

Tammikuu

Vuosi alkoi Mintun mahataudin kourissa, olin jo varma, että menetän sen silloin, mutta mummeli alkoikin toipumaan ja helpotuksen huokaus pääsi minulta. Murtuneen jalan kanssa oli vielä ongelmaa, tammikuun 2. päivä otettiin Mintulta tukipaketti pois ja se oli jatkon kannalta hyvä ratkaisu, jalka alkoi sen jälkeen luutumaan. Toivottiin, että se pystyisi käyttämään sitä jotenkin...

Sandie alkoi kotiutumaan ja tammikuun alussa oli sen 1-vuotis synttärit.



Sandie 1 v


Helmikuu

Sandien ensimmäinen näyttely oli Jyväskylän KV (Gro Svandalsflona, Norja) helmikuun lopussa junnuluokassa. Sandie ei ollut ihan tuomarin mieleen, oli liian pieni ja isoturkkinen, mutta liikkui hyvin, tuloksena EH.

Kuva: Kaisa Vanhatalo


Maaliskuu

Seinäjoen näyttelyssä (Lena Danker) Sandie esiintyi ihan kivasti ollen ERI 4.
Mintun jalka parani, kun se alkoi käyttää sitä ihan kunnolla ja loppukuusta se täytti 13 vuotta. Ajattelin silloin kun se murtui, että pystyykö se elämään kivutta ja ongelmitta sen jalan kanssa, koska eläinlääkäri ei luvannut siitä jalasta yhtään mitään, siksi se jalan paraneminen oli ihan mieletön juttu!

Minttu 13 v


Huhtikuu

Aprillipäivänä Peppi täytti täyden 10, kolmas koirani jo kymppikerhoon, mutta olihan Sandie kasvamassa, jonka kanssa voisin jatkaa näyttelyissä käymistä, kun nuo mummelit saa jäädä eläkkeelle!
Peppi 10 v

Huhtikuussa oli lonkkakuvausreissu Kankaanpäähän Kari Ventelän vastaanotolle. Sandien polvet 0/0 ja kyynär- ja lonkkatuloksia saikin sitten odottaa...


Toukokuu

Sandie kävi Kaisan kanssa silmätutkimuksessa, terveet silmät tuloksena ja Kennelliitosta tuli lopulta sen kuvaustulokset: kyynärät 0/0 ja lonkat D/C, voi harmi, vaikka osattiin odottaa ei-niin-hyvää tulosta, mutta että D!

Tuuriin (Tarja Löfman) ilmoitin Sandien ja Pepin sekä loppujen lopuksi Mintun myös, jos vaikka se olisi niin hyvässä kunnossa, että voisin viedä sen kehään, mutta ei tarvitse ainakaan jäädä yksin kotiin, vaan pääsee mukaani.
Sandieta hieman jännitti ja se mitattiin juuri rajoilla olevaksi, tuloksena EH 3.
Peppi EH 2 ja Minttu ERI 1 ROP-VET!

13-vuotias vanha rouva, joka ikäisekseen erinomaisessa kunnossa. Kauniit pään linjat ja riittävä pituus. Hyvät korvat, kaula saisi olla pidempi ja etuosa paremmin kulmautunut. Hyvän pituinen rintakehä. Liikkuu ahtaasti takaa, sivulta hyvin. Hyväkuntoinen vetraani, joka on kunniaksi omistajalle." 


Sandie Tuurin näyttelyssä


Kesäkuu

Kesäkuun 1. oli Keuruun näyttely (Nina Janger) samalla koirakokoonpanolla. Sandieta jännitti hieman taas, mutta esiintyi muuten hienosti, tuloksena EH 4. Peppi ERI 3 SA ja Minttu ERI 2 SA PN 4 VASERT!! Mintun 6 varaserti ja sijoitus paras narttu-luokassa ja vielä tuon loukkaantumisen jälkeen! Aivan mahtavaa!


Heinäkuu

Heinäkuussa koirien kanssa vain lenkkeilyä, Sandien sisäsiisteys oli todella hakusessaan. Välillä täysin sisäsiisti, mutta sitten yhtä-äkkiä jatkuvasti useita pissejä sisällä. Olin ihan ihmeissäni sen kanssa, oliko tarhakoira oikeasti noin vaikea saada sisäsiistiksi...

Elokuu

Elokuu olikin sitten näyttelykuukausi, ensiksi Kuopion KV (Donna Saltau, Australia) Mintun kanssa lauantaina ERI 3 ja sunnuntaina (Jo Schepers) Mintun lisäksi Sandie. Sandien liikkeet olivat vähän haluttoman oloiset, vaikka normaalisti se liikkui hyvin, sai EH:n ja Minttu jatkoi ERI-linjaansa ja sijoittui 2.

Tampereen erkkarissa (Jane Hill, kennel Molson) sama parivaljakko. Sandie liikkui välillä hyvin ja välillä huonosti, olin ihan ihmeissäni siitä. Kehä oli pitkässä heinässä ja Sandien liikkeitä ei tuomari todellakaan nähnyt, mutta ei tykännyt siitä muuten ja tuloksena H.
Minttu taas oli tuomarin mieleen, 13 veteraaninartun joukosta se sai ERI 2 SA ja kehui vielä, että on aivan upea liikkuja!


Kuva: Sirpa Saari
 
"Beautifully balanced. Good construction. Good condition. Pleasing head. Fabulous mover."
 
Kuva: Eija Lammi
 Veteraaniluokan 1. ja 2.
 ROP-VET C.I.B FIN&EE&LT MVA Anyway Cream Future ja Happy Master's Charming Chance


Seuraavana päivänä ajoin Valkeakoskelle (Cathy Scotton, Australia) edelleen samojen koirien kanssa, Sandie ei taaskaan liikkunut vapautuneesti, sai EH, mutta Minttu oli taas niin elementissään, sama riehakas koira, kuin viime vuosina se on ollut näyttelykehässä ja sai ERI 2 SA VASERT. Sen 7. varaserti!


Sandien eläinlääkärireissut alkoi seuraavana päivänä ja aika nopeasti todettiin PLE (protein losing enteropatia), plasmansiirto ja tiputukset, antibiootit, kortisoni ja nesteenpoistolääkkeet...



Kuun lopussa oli vielä Mintulla Nokian näyttely (Hilkka Salohalla) ERI 2 SA PN 4. Minttu oli ollut koko kesän vähän nihkeässä turkissa, mutta niillä karvoilla mentiin mitä oli...

Kuva: Kaisa Vanhatalo

"13,5 vuotias, ikäisekseen hyvin säilynyt veteraani. Erinomainen purenta, silmät ja korvat. Hyvä pään kiila ja linjat. Hyvä kaula ja ylälinja. Erinomainen lapa, pysty olkavarsi. Hyvä eturinta ja rintakehä. Hyvät takakulmaukset. Hyvä karvapeite. Riittävä luusto, hieman litteät käpälät. Liikkuu erinomaisella askelpituudella, hieman ahtaasti edestä ja takaa." 


Syyskuu

Äänekosken näyttelyyn ilmoitin Pepin ja Mintun Markku Kipinälle, joka oli tiukan ja liikkeitä arvostavan tuomarin maineessa. Peppi oli ERI 2 SA ja Minttu ERI 1 SA ROP-VET PN 2 SERT, joten Mintun nimen eteen lisätään tästä lähtien FI MVA! En ikinä olisi uskonut että Minttu saa sen puuttuvan sertin, hyviä koiria kun on siellä kehässä muitakin! BIS-VET kehässä Jaana Hartus valitsi Mintun vielä jatkoon, muttei sijoittunut enää 4 parhaan joukkoon. Aivan uskomaton päivä!!

Kuva: Anne Peräsalo
FI MVA Happy Master's Charming Chance
 
 
 
 
Sandie kävi eläinlääkärissä kontrollissa ja muutettiin lääkitystä vähän. Se keksi, että tuossa pöydällä on kivaa ja se makaili mielellään siinä vähän väliä.
 


Lokakuu

Lotta täytti kuun alussa 12 vuotta ja alkaa olemaan todella vanhan koiran oloinen, paljon vanhempi kuin Minttu, vaikka onkin 1,5 vuotta nuorempi. Niin ihana blondi!



Sandie ei vastannut hoitoon toivotulla tavalla, sen paino ei alkanut nousemaan, vaikka se söi ihan mielettömiä määriä ruokaa, joten oli tehtävä päätös ja päästettävä Sandie pois 1 vuoden ja 9 kk ikäisenä. Niin paljon toiveita oli tuossa suloisessa koirassa...
Sandie lähetettiin Eviraan tutkimuksiin ja tuloksia odotellaan loppuvuodesta.


Sommerville Scotch Sunrise
7.1.2013-8.10.2014





Marraskuu

Evirasta tuli postia: Sandiella oli krooninen suolistotulehdus ja imunestehäiriö. Eli tehtiin kaikki mitä voitiin, eikä ollut mitään järkeä pitkittää sen elämää enää.

Jyväskylän KV (Aramis Joy Lim, Australia) oli Mintun viimeinen kotinäyttely, se oli aivan karvaton, kuten aina marraskuun Jyväskylän näyttelyssä, mutta se oli ihan sama, mummeli oli nauttimassa siellä, sai herkkuja, eikä ollut mitään väliä miten siellä menee. Peppi oli myös misseilemässä ja se sai ERI SA, tuomari pussasi Minttua otsalle ja sanoi "lovely" ja karvaton mummeli sai ERI 3 SA.


Joulukuu

Alunperin oli tarkoitus lopettaa Mintun näyttelyt Jyväskylän näyttelyyn, josta se aloitti 13 vuotta aiemmin, mutta koska se ei ollut koskaan käynyt messarissa, niin pitihän sekin kerran kokea, vaikka ne karvat oli aivan täydellisesti poissa. Mummeli sai herkkuja pitkin päivää ja kehässä pyörähti viimeisen kerran, Helsinki Winneristä EH 2 tuloksena.

 
Kuvat: Satu Tuominen
 
 
 
Kokonaisuutena aina tapahtumarikas vuosi, paljon tunteita... Sandien saapuminen, sairastuminen ja lopetus, Mintun jalan parantuminen ja valiotuminen sen jälkeen sekä sen näyttelyiden päättyminen.
 


2 kommenttia:

  1. On kyllä vuoteen mahtunut paljon. Kyyneleet tuli silmiin Sandien kuvia katsellessa. Niin kaunis koira... Äänekoski oli kyllä huippu! Hienoa, että sain ola paikalla ja tirauttaa parit onnenkyyneleet teille. Ihana tuo pokaalikuva Mintusta. Siitä pitää kyllä tehdä taulu :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anne :) Kyllä tuli kyyneleitä minullakin noita kirjoittaessa, kuvien läpikäymisessä ja niitä tunteita muistellessa. Ja oli ihana että olit todistamassa sitä MIntun valioitumista <3

    VastaaPoista