maanantai 25. elokuuta 2014

Sandie ja PLE (protein losing enteropatia)

Syy Sandien vaisuuteen selvisi, se on kipeä, tosi kipeä. Pari viikkoa se on ollut hieman löysämahainen, pistin helteiden piikkiin ja se oli kuralla yhtenä päivänä, annoin Promaxia 3 päivänä ja tuotokset olivat suht kiinteitä taas. Tajusin vasta jälkikäteen, että miksi se liikkui näyttelyssä viikonloppuna välillä huonosti ja välillä ihan normaalisti. Kun nostin sitä pöydälle ja pois siitä,  niin varmasti tuntui pahalle mahassa, vaikka se ei näyttänyt siinä tilanteessa sitä muuten kuin, että oli hieman haluton liikkumaan. Vähän ajan päästä se meni kuin ei mitään.

Maanantai 18.8

Maanantai aamuna se oli ripulilla ja kun pesin sitä, niin huomasin, että sen maha on aika iso, siis suorastaan tankki ja ihmettelin, että miten en ole huomannut aiemmin tuota, kun olen pessyt sen housukarvoja monen monituista kertaa nyt...

Tuli mieleen, että ei kai minulle ole käynyt vanhanaikaisesti...? En ole huomannut Sandiella juoksuja ja eikä Taneli ole osoittanut mitään kiinnostusta sitä kohtaan, kun se on ollut minulla hoidossa, mutta mitä jos sittenkin...? Kun eläinlääkäri Marja Mallatin vastaanotto aukesi, soitin välittömästi sinne, Marjalla on siellä ultra ja pystyy ainakin poissulkemaan tiineyden. Mitään muuta oiretta ei ollut kuin iso maha, nisät olivat aivan normaalit.

Sain ajan 10.30, joten ei tarvinnut jännittää kauaa. Eläinlääkäriin on parin minuutin ajomatka ja Sandie teki vesiripulin autossa häkkiin :( Eläinlääkärissä pestiin sitä ja ultrattiin ja otettiin verinäytteet ja ell totesi, että on erittäin vaaleat limakalvot. Ultra oli aika hurjaa katsottavaa, suolet lilluivat nesteessä ja sitä oli paljon!! Sovittiin, että hän soittaa seuraavana päivänä verikokeiden tulokset. Sandie painaa normaalisti noin 4,7 kg ja nyt oli paino 5,4 kg. Paljon nestettä!

Sandie söi illalla hyvin, eikä sen käytöksestä huomannut yhtään mitään, oli ihan normaali lukuunottamatta mahaa ja vesiripulia.


Tiistai 19.8

Tiistai aamuna Sandie ei syönyt ja päätin, että nyt on pakko saada aika Animagi Palokkaan, siellä on sisätauteihin erikoistuneita eläinlääkäreitä, varmasti löytyy kokemuksia tuollaisesta, vaikka verikokeiden tulokset ei olekkaan vielä tulleet.
Sain ajan 12.50 Eläinlääkäri Laura Sundbergille ja kun pääsin sisälle Marja soitti verikokeiden tulokset. Proteiinit olivat todella alhaalla.

Sandie ultrattiin taas ja otettiin vatsaontelon nesteestä näyte, se oli ihan kirkasta. Pissinäytettä ei saatu otettua virtsarakosta. Sandie oli kuivunut ja sillä oli erittäinen alhainen albumiini, sen verisuonista tihkui nestettä vatsaonteloon... Sandielle laitettiin nestettä ja otettiin plasmaa sulamaan, oli saatava sen kunto nousemaan.

Sandien lämpö mitattiin ja kuunneltiin sydäntä, tarkastettiin sykettä vähän väliä. Aloitettiin plasmansiirto ja kun Sandien elintoiminnot pysyivät ennallaan, lähdin 5 aikaan välillä kotiin käyttämään muita koiria ulkona ja itsekin syömään. Palasin klinikalle puoli 7 jälkeen ja Sandie oli piristynyt hieman ja oli syönyt ruokaa siellä! Sille aloitettiin suolistoantibiootti ja sain lääkkeet mukaani. Tiistaina ensisijainen diagnoosiehdotus on suolistosairaus (protein losing enteropatia)
Puolenyön jälkeen se teki vesiripulin... Minulla oli niin voimaton olo sen kanssa, en pystynyt mitenkään helpottamaan sen oloa ja se ripulointi olisi saatava loppumaan!



Keskiviikko 20.8

Vein Sandien aamulla 8 aikaan Palokkaan kolloidi-nesteytykseen ja palasin takaisin 12 aikaan, kun 12.20 oli sen tutkimusaika. Eläinlääkäri Mihalitsa Margaritis, joka on perehtynyt sisätauteihin, ultrasi Sandien perusteellisesti. Siis niiltä osin kuin pystyi, sillä maksaa ei saatu kunnolla näkyviin. Virtsarakosta otettiin pissinäyte ja pystyttiin sulkemaan munuaisvika pois, sillä munuaiset toimivat normaalisti. Otettiin myös verinäytteet, proteiinit ei olleet tippuneet vaan albumiini on noussut (plasman siirto on todennäköisesti nostanut hieman sitä)

Edelleen todennäköisin syy on suoliston vakava sairaus. Sain mukaani lisää lääkkeitä ja 2 lääkereseptiä ja ostin Sandielle erikoisruokaa, vähärasvaista. Nyt Sandie syö 5 eri lääkettä päivässä (2 antibioottia, 2 nesteenpoisto sekä kortisoni)

Ainakin mahan turvotus on alkanut laskea nesteenpoistolääkkeiden avulla, pissiä tulee tosi paljon ja mikä on ollut kaikkein tärkeintä, Sandie ei ole ollut enää vesiripulilla. Kakka on todella pehmeää, mutta pysyy kasassa. :)

Tiistaina 26.8 on seuraava kontrolliaika.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti